Bij Game Tailors staat intrinsieke motivatie centraal

Effectieve educatieve games stimuleren de natuurlijke nieuwsgierigheid en interesse van spelers. Dit maakt leren leuk en motiverend. Daarom richten we ons bij Game Tailors op de intrinsieke motivatie van spelers.

Wat is intrinsieke motivatie?

Intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf. Het ontstaat wanneer je iets doet voor de activiteit zelf, niet voor een beloning. Dit in tegenstelling tot extrinsieke motivatie, waarbij acties worden ondernomen in ruil voor beloningen of om straffen te vermijden. Voorbeelden van extrinsieke motivators zijn badges, punten of toegang tot exclusieve game content.

 

Beperkingen van extrinsieke motivatie

Extrinsieke motivatoren wekken op korte termijn interesse, maar zorgen niet voor langdurige betrokkenheid of diepgaand leren. Deze motivatie kan de aandacht afleiden en intrinsieke interesse ondermijnen. Motivatie vermindert zodra de externe motivatoren wegvallen. Daarom gebruiken we bij Game Tailors extrinsieke motivators voorzichtig. Een voorbeeld wanneer extrinsieke motivators wel kunnen worden ingezet, is als het lange termijn leereffect van de game minder belangrijk is. 

 

Waarom is intrinsieke motivatie belangrijk?

Intrinsieke motivatie is fundamenteel voor duurzaam leren en betrokkenheid. Deze motivatie inspireert spelers om uitdagingen aan te gaan, oplossingen te vinden en door te zetten, zelfs bij moeilijke taken. Deze motivatie leidt tot dieper en effectiever leren, omdat het verankerd is in persoonlijke voldoening.

Deze benadering is geworteld in de Zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan. Zij stellen dat effectieve motivatie voortkomt uit het vervullen van drie fundamentele psychologische basisbehoeften.

  • Autonomie,
  • Verbondenheid,
  • Competentie.

Afbeelding 1 toont hoe ‘moeten’ (extrinsieke motivatie) kan veranderen in ‘willen’ (intrinsieke motivatie) door aan de drie psychologische basisbehoeften te voldoen.

Afbeelding 1.

De Game Tailors-methode

Bij Game Tailors richten we ons op het ontwerpen van educatieve games die intrinsieke motivatie stimuleren door in te spelen op de drie elementen van de Zelfdeterminatietheorie:

  1. Autonomie: We geven spelers de vrijheid om eigen keuzes te maken. Dit strekt zich uit van het kiezen van hun pad in het spel tot het maken van beslissingen die hun leerervaring en de uitkomsten binnen het spel beïnvloeden. Door deze vrijheid voelen spelers niet alleen controle, maar worden ze ook aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces.
  2. Verbondenheid: Als het bij het doel van het spel past, bevorderen we sociale interactie via samenwerking en competitie. We creëren scenario’s waarin spelers kunnen samenwerken, ervaringen delen en van elkaar leren. Dit helpt om een gemeenschapsgevoel te versterken en zorgt ervoor dat spelers zich onderdeel voelen van een groter geheel.
  3. Competentie: We ontwerpen uitdagingen die vaardigheden ontwikkelen zonder spelers te overweldigen. Door realistische doelen te stellen en positieve feedback te geven, helpen we spelers om een gevoel van bekwaamheid te ervaren. Het succes motiveert om verder te gaan en vaardigheden verder te ontwikkelen.

Naast de Zelfdeterminatietheorie zien we nog een aantal methoden om intrinsieke motivatie te stimuleren bij onze spelers:

  • Aansluiting bij de belevingswereld: Onze games sluiten nauw aan bij de interesses van de spelers, waardoor ze de relevantie van de leerstof zien en ervaren.
  • Inspirerende verhalen: Wij maken boeiende verhalen die empathie opwekken en verbinding met de personages bevorderen. Dit helpt spelers de leerinhoud te ervaren.
  • Praktische ervaring: Relevante uitdagingen maken de ervaring boeiend en bevorderen nieuwsgierigheid en creativiteit. Dit bereidt hen beter voor op de echte wereld en verbetert hun vaardigheden.
  • Duidelijke doelen: We zorgen ervoor dat spelers begrijpen waarom ze bepaalde taken uitvoeren. Dit helpt om betrokken te zijn en geeft een sterkere voldoening wanneer de doelen zijn bereikt.
  • Geïntegreerde leerdoelen: Leerdoelen zijn naadloos geïntegreerd in het spel, waardoor spelers spelenderwijs leren zonder dat dit aanvoelt als een verplichte onderwijsactiviteit.

Conclusie

Door te focussen op intrinsieke motivatie ontwikkelen we leerzame en boeiende serious games. Dit zorgt voor een diepere leerervaring en een blijvende impact bij spelers.

 

Aanvullende relevante onderzoeksresultaten:

  • Hawlitschek et al. (2017): Onderzoek toont aan dat studenten die digitale educatieve games gebruiken, meer motivatie, initiatief, focus en bereidheid tot verkenning vertonen in vergelijking met traditionele onderwijsmethoden .
  • Plass et al. (2015): Het gebruik van educatieve spellen verbetert de motivatie en leerresultaten, vooral wanneer gepersonaliseerde leermodules worden toegepast .
  • Habgood & Ainsworth (2011): Intrinsieke integratie in educatieve software creëert een productievere relatie tussen leren en spelen, wat leidt tot een betere leerervaring .

Bronvermelding:

 

Ken jij iemand die iets aan dit artikel heeft?

 Deel het via:

LinkedIn
WhatsApp
Email

Wil je ons leren kennen?

Bellen, mailen of appen kan ook.