8 van onze serious games in de praktijk

Met de ontwikkelde serious games leren bijvoorbeeld kinderen beter lezen, studenten beter schrijven, burgers reanimeren en ontdekken verplegers de ernst van handhygiëne.

Zullen we er gewoon even over praten?

Serious gaming in de zorg

Kinderen ontwikkelen leesplezier en voorkomen leesachterstand

Kosmos Klikker is een serious game gemaakt in opdracht van het RID met als doel de klank-teken koppeling bij kinderen (en met name kinderen met dyslexie) te verbeteren. In het spel wordt gebruikt gemaakt van verschillende gameplay technieken en “juicy” graphics om het zo interessant en leuk mogelijk te maken. Het spel biedt de de mogelijkheid om de voortgang online op te slaan, en op verschillende apparaten verder te spelen. Ook kunnen begeleiders op een website de statistieken en voortgang van de kinderen in de gaten te houden.

Serious gaming voor goede doelen

Scholieren redden levens door te leren reanimeren

In Held leren scholieren spelenderwijs te reanimeren. Er worden verschillende situaties voorgeschoteld waarin de jongeren kunnen experimenteren, en zo ondervinden wat de juiste stappen zijn voor een succesvolle reanimatie.

Held heeft de eerste prijs gewonnen in de “European Serious Game Awards” in de categorie “Academic”.

Serious game en simulatie

Bewustworden van innovaties in transport

Master Shipper is een single-player spel, waarbij logistieke planning centraal staat. In het spel is de speler beheerder van de logistieke afdeling van een transportbedrijf. De speler moet ervoor zorgen dat alle zending aankomen, door vervoerders te contacteren en in te huren.

Het uiteindelijke doel van de game is de bewustwording van verschillende transportmogelijkheden van verladers, specifiek het nut van Synchro-modaal transport. Master Shipper is ontwikkeld in samenwerking met het Gamelab aan de TU Delft, voor het TKI Dinalog’s Synchro-Gaming project.

Serious gaming in de zorg

Meer kansen voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis

Naar schatting hebben zo’n 5% van de kinderen een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Hierdoor hebben zij moeite met communicatie, wat kan leiden tot gedragsproblemen en faalangst. Voor kinderen met TOS in de leeftijdscategorie van 7-10 jaar, is weinig oefenmateriaal beschikbaar. In opdracht van het lectoraat logopedie aan de Hogeschool Utrecht heeft Game Tailors de serious game WaanZINnig ontwikkeld.

In de game werkt een kind samen met een alien om de aarde op te ruimen. In ruil hiervoor wil de alien informatie over wat hij ziet op aarde. Bij elk tafereel hoort een zin, waarbij elk woord in de zin moet worden gekoppeld aan een gekleurde machine. Het op deze manier visueel maken van de grammaticale zinstructuur helpt bij de behandeling van kinderen met TOS.

Serious gaming voor trainingen

Leren kite surfen in een simulator

KiteSim biedt een realistische en leuke VR ervaring, die gebruikt wordt om kitesurfers te trainen. De game bevat geavanceerde simulatie van krachten op de vlieger, welke door het frame dat KiteSim gebruikt worden gepresenteerd.

Serious gaming in de zorg

De wereld opent voor blinde kinderen

The Legend of Iris is ontwikkeld om blinde kinderen te leren navigeren op basis van geluid. Er wordt gebruik gemaakt van een Oculus Rift VR headset om de hoofdbewegingen van de kinderen te volgen, om zo in combinatie met geavanceerde binaural audiotechnieken en een koptelefoon een heel realistisch surround sound effect te reproduceren. In het spel navigeren de kinderen zich door een fantasie omgeving, en moeten de verschillende geluiden om zich heen achtervolgen, vinden, of juist ontwijken.

Wie maak jij een internetheld?

Met DigiKwis ga je samen op weg naar meer zelfstandigheid. We maken het helpen bij én het leren van digitale vaardigheden leuker en effectiever. Zet jij vandaag de eerste stap?

Gamification voor inclusie

Serious game voor het onderwijs

Studenten leren kritisch denken en feedback ontvangen met een serious game

The Great Library is een Game-Based leer platform. In de game kiezen studenten een avatar en een naam. Deze anonimiteit voorkomt vooroordelen van klasgenoten die elkaar al kennen. In de game staat het schrijven van peer reviews centraal. Hierbij beoordelen studenten de documenten van mede-studenten op een aantal door de docent in te stellen criteria. Verder kunnen studenten de stof van het vak tot zich nemen, en hier korte quiz-vragen over beantwoorden. Als ze die goed hebben kunnen ze voorwerpen verdienen om hun avatar mee aan te kleden. Ook kunnen studenten met elkaar, met docenten, of met technische support chatten.

Docenten hebben een webportaal beschikbaar. Vanuit die portaal kunnen zij de inhoud van het vak aan passen, en de voortgang van alle studenten in een overzicht, of in meer detail bekijken. De game is ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft, en wordt daar bij verschillende vakken gebruikt als voorbereiding van het schrijven van een Master Thesis.

Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen

Bellen, mailen of appen kan ook.