Gelijke kansen in het onderwijs bevorderen? Speel een serious game!

De ongelijkheid in het Nederlandse onderwijs is groot. Dat is één van de conclusies uit het rapport ‘Gelijke kansen in het onderwijs’ uitgebracht door de Sociaal Economische Raad. In het rapport beschrijft de SER verschillende maatregelen die de ongelijkheid in het Nederlandse onderwijs kunnen verkleinen. Wist je dat serious games heel goed zouden kunnen helpen bij het bevorderen van gelijke kansen in het onderwijs? Wij leggen uit bij welke maatregelen serious games kunnen ondersteunen.

👩🏾‍🤝‍🧑🏼 Maak werk van diversiteit en inclusie in de klas.

Volgens de SER is het niet alleen belangrijk om te zorgen dat er meer inclusie en diversiteit in het onderwijs is, maar ook dat leraren en andere opleiders beter worden opgeleid hoe ze om moeten gaan met inclusie en diversiteit. Een game kan leraren en opleiders ondersteunen in het creëren van begrip voor andere culturen en opvattingen en helpen een discussie op gang te brengen.

Een voorbeeld van een serious game die de spelers leert om zich in te leven is de serious game, Bury me, my Love gemaakt door The Pixel Hunt in samenwerking met ARTE France. In deze game help je een Syrische vluchteling en geef je advies over de keuzes die zijn moeten maken.

🧠 Maak gebruik van passende ondersteuning voor alle leerlingen.

Om gelijke kansen te creëren moet er ongelijk geïnvesteerd worden volgens het SER. Hier bedoelen ze mee dat kinderen met een achterstand meer mogelijkheden moeten krijgen om zich te ontwikkelen, zodat ze mee kunnen komen met de klas. Games zijn adaptief. Dat wil zeggen, ze passen zich aan aan het niveau van het speler. Zwakkere leerlingen krijgen met een game altijd leerstof op hun niveau. Daarnaast kan een serious game ook gemakkelijk thuis na schooltijd worden gespeeld.

De Kosmos Klikker is een voorbeeld van een serious game gericht op kinderen met een leesachterstand. In de game leren kinderen op een adaptieve manier klanken en letters aan elkaar koppelen. Kinderen die daar op school moeite mee hebben, kunnen met de Kosmos Klikker thuis extra oefenen.

💻 Zet digitalisering in voor meer persoonsgericht onderwijs en ter ondersteuning van leraren.

Digitale middelen zijn een belangrijk middel waarmee de gelijkheid binnen het onderwijs bevordert kan worden. De SER zegt wel dat digitale middelen vooral als ondersteuning gebruikt moeten worden. Dit betekent wel dat zowel de leerlingen als de leraren digitale vaardigheden zullen moeten aanleren. Games kunnen spelers helpen om op een motiverende manier digitaalvaardig te worden.

Een voorbeeld van een game die helpt bij het aanleren van digitale vaardigheden is de serious game Digikwis. Op het platform van Digikwis kunnen korte motiverende spelletjes gedeeld worden om digitale vaardigheden te verbeteren.

🤸‍♀️ Stimuleer een gezonde leefstijl.

De SER vindt het ook belangrijk om kinderen en jongeren te leren om op een verantwoordelijke manier met hun gezondheid om te gaan. Dit zou ook de gelijkheid in het onderwijs moeten tegenaan. Alle kinderen moeten leren om gezond te eten en veel te bewegen. Serious games kunnen zijn bij uitstek geschikt om kinderen (en volwassenen) te leren wat gezonde keuzes zijn en te motiveren om die gezonde keuzes te blijven maken.

Bijvoorbeeld de game Yummy Tricks, waarbij kinderen door het spelen van mini-games meer leren over een gezonde leefstijl.

💬 Samengevat

  • Serious Games kunnen leerlingen helpen om begrip te creëren voor mensen met een andere opvatting of andere cultuur;
  • Leerlingen kunnen met een game makkelijk op een aangepast niveau aan de leerstof te werken;
  • Je kan digitale vaardigheden stimuleren met een serious games;
  • en Serious Games kunnen een gezonde leefstijl stimuleren.

Heb jij een (sociaal) probleem waar een serious game de oplossing kan ondersteunen? Of wil je meer weten over serious games en de mogelijkheden?

Ken jij iemand die iets aan dit artikel heeft?

 Deel het via:

LinkedIn
WhatsApp
Email

Wil je ons leren kennen?

Bellen, mailen of appen kan ook.