Spelen, leren en motivatie: hoe een game motivatie kan vergroten en leerprestaties kan verbeteren

Serious games of educatieve games zijn niet meer weg te denken uit het onderwijs. Veel scholen maken tegenwoordig gebruik van een educatieve game om te oefenen met een specifiek onderwerp of een bepaalde vaardigheid. Met de juiste elementen kan je door het spelen van een educatieve game de intrinsieke motivatie van leerlingen stimuleren.

Een intrinsieke motivatie geeft de leerling niet alleen meer plezier in het leren, het vergroot ook de leerprestaties. Je kan de intrinsieke motivatie van leerlingen verhogen door leerlingen hun gevoel van status en autonomie te geven en hun ‘groei mindset’ te stimuleren. Een educatieve game is hier uitermate geschikt voor!

🎻Beter leren door intrinsieke motivatie

In eerste instantie lijkt het misschien dat leren en motivatie los van elkaar staan. Je kan immers ook iets leren, zonder gemotiveerd te zijn. Motivatie speelt echter een grote rol in hoe je nieuwe informatie tot je neemt en verwerkt. Dit heeft vooral te maken met het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie zit binnenin. Een leerling is bijvoorbeeld gemotiveerd om gitaar te spelen, omdat hij heel erg van muziek houdt en er veel plezier aan beleeft.

Bij extrinsieke motivatie wordt iemand gemotiveerd door externe beloningen. Denk bijvoorbeeld aan geld of stickers. Als leraar of trainer wil je graag de intrinsieke motivatie van leerlingen stimuleren, want dit zorgt voor betere leerprestaties. Er zijn verschillende acties die je kan doen om de intrinsieke motivatie bij leerlingen te stimuleren. Educatieve games kunnen daar bijvoorbeeld bij helpen.

🧠Een open brein zorgt voor betere leerprestaties

Hoe kunnen educatieve games het brein stimuleren om ontvankelijker te zijn voor leren en de intrinsieke motivatie versterken? Volgens het boek ‘Breindidactiek’ zijn er drie cruciale factoren die het lerende brein bevorderen: autonomie, status en een groeimindset.

Wanneer je een leerling iets wilt bijbrengen, is het essentieel om hen keuzevrijheid en invloed te bieden, groeigerichte feedback te verstrekken en sociale verbinding te bevorderen.

Door deze drie factoren actief te stimuleren, wordt de aanmaak van dopamine in de hersenen geactiveerd. Dit leidt tot een betere opname van informatie en een verhoogde motivatie bij de leerlingen.

Autonomie

Mensen, inclusief kinderen, hebben een sterke behoefte aan autonomie. We willen graag het gevoel hebben dat we zelf de controle hebben en zelfstandig beslissingen kunnen nemen over ons leven. Wanneer deze vrijheid om eigen keuzes te maken beperkt wordt, leidt dit tot frustratie en een verstoorde dopaminebalans.

Educatieve games zijn bijzonder effectief in het bevorderen van deze autonomie. In een educatieve game hebben leerlingen tal van keuzemogelijkheden en kunnen ze hun eigen pad naar het leerdoel uitstippelen. Hoewel het einddoel vast kan staan, hebben ze de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze dat doel bereiken. Educatieve games bieden dus een uitstekende manier om het gevoel van autonomie te versterken en een optimale leeromgeving te creëren.

👨‍👧‍👧Status

Status speelt een belangrijke rol in ons leven; we hebben een diepgewortelde behoefte om ons verbonden te voelen met anderen. Onderzoek toont aan dat een goede reputatie even waardevol kan zijn als een financiële beloning. Mensen willen niet alleen deel uitmaken van een groep, maar ook aanzien genieten binnen die groep. Educatieve games bieden de mogelijkheid om mechanismen te integreren die leerlingen een gevoel van sociale status geven.

Dit kan bereikt worden door het zelfvertrouwen van leerlingen te versterken met groeigerichte feedback en door een gevoel van groepsverbondenheid te stimuleren. In een game kun je bijvoorbeeld waardering toekennen voor individuele prestaties, terwijl je tegelijkertijd groepsdoelen stelt om zo hun gevoel van status te verhogen.

🌱Groei mindset

Het idee van een groei mindset is gebaseerd op de theorie van Carol Dweck. Volgens Dweck heb je twee soorten mindsets: de fixed en de groei mindset. Mensen met een fixed mindset geven snel op. Ze geloven dat ze ergens goed óf slecht in zijn en hebben veel behoefte aan bevestiging. Mensen met een groei mindset geloven dat je alle vaardigheden zelf kunt ontwikkelen, zolang je er maar tijd en moeite in steekt. Zij zien oefenen en falen als een belangrijk onderdeel van het leerproces. Mensen met een groei mindset zien hun prestaties los van hun eigen ik en successen van anderen hebben geen invloed op hun zelfvertrouwen. Educatieve games kunnen op verschillende manieren werken aan het creëren van een groei mindset bij leerlingen. Door feedback elementen gericht op oefening en ontwikkeling te geven kan een educatieve game leerlingen stimuleren om een groei mindset te ontwikkelen in plaats van een fixed mindset.

💬Samengevat

  • Intrinsieke motivatie is je interne motivatie en zorgt ervoor dat je brein beter informatie opslaat en je beter kunt leren;
  • Als je het gevoel van autonomie en status en een de groeimindset in leerlingen stimuleert zijn ze gemotiveerder en leren ze beter;
  • Educatieve games kunnen het gevoel van autonomie stimuleren door veel keuzemogelijkheden te geven en spelers zelf hun (sub)doelen te laten bepalen;
  • Educatieve games kunnen het gevoel van status verhogen door groeigerichte feedback te geven, niet alleen eigen doelen, maar ook groepsdoelen aan te bieden en de speler de mogelijkheid te geven zijn ontwikkeling met de groep te delen;
  • Educatieve games kunnen een groeimindset bevorderen door te focussen op oefening en ontwikkeling. 

Bronnen

Rommelse, Nanda. “G. Dirksen, M. de Boer, H. Möller, & J. Willemse (2014). Breindidactiek. Helpen leren met breinkennis.” (2016)

Wil je meer weten over hoe je met een educatieve of serious game kinderen en volwassenen kan motiveren om te leren? Wil je weten hoe wij een groei mindset toepassen in het maken van onze serious games?

Ken jij iemand die iets aan dit artikel heeft?

 Deel het via:

LinkedIn
WhatsApp
Email

Wil je ons leren kennen?

Bellen, mailen of appen kan ook.