Spelen, leren en motivatie: hoe een game motivatie kan vergroten en leerprestaties kan verbeteren

Om kinderen optimaal te laten leren is het belangrijk om te intrinsiek te motiveren. Dit kan je doen door ze 1) een gevoel van autonomie te geven, 2) hun gevoel van status te vergroten en 3) een groei mindset stimuleren. Educatieve games kunnen o.a. door veel keuzemogelijkheden te geven, spelers hun eigen doel te laten bepalen en groeigerichte feedback op ontwikkeling en oefening te geven de leerprestaties van kinderen vergroten en ze helpen de leerstof nog beter tot zich te nemen.

Serious of educatieve games zijn niet meer weg te denken uit het onderwijs. Veel scholen maken tegenwoordig gebruik van een educatieve game om te oefenen met een specifiek onderwerp of een bepaalde vaardigheid. Met de juiste elementen kan je door het spelen van een educatieve game de intrinsieke motivatie van leerlingen stimuleren. Een intrinsieke motivatie geeft de leerling niet alleen meer plezier in het leren, het vergroot ook de leerprestaties. Je kan de intrinsieke motivatie van leerlingen verhogen door leerlingen hun gevoel van status en autonomie te verhogen en hun groei mindset te stimuleren. Een educatieve game is uitermate geschikt om aan het gevoel van status en autonomie en aan de groei mindset van leerlingen te werken en ze op een intrinsieke manier te motiveren.

🎻Beter leren door intrinsieke motivatie

In eerste instantie lijkt het misschien dat leren en motivatie los van elkaar staan. Je kan immers ook iets leren, zonder gemotiveerd te zijn. Motivatie speelt echter een grote rol in hoe je nieuwe informatie tot je neemt en verwerkt. Dit heeft vooral te maken met het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Een intrinsieke motivatie komt van binnenin. Een leerling is gemotiveerd om gitaar te spelen, omdat hij heel erg van muziek houdt en er veel plezier aan beleeft. Bij een extrinsieke motivatie wordt iemand gemotiveerd door externe beloningen, bijvoorbeeld geld of stickers. Als leraar of trainer wil je graag de intrinsieke motivatie van je leerlingen stimuleren, want dit zorgt voor betere leerprestaties. Er zijn verschillende acties die je kan doen om de intrinsieke motivatie bij leerlingen te stimuleren. Educatieve games kunnen daarbij helpen.

🧠Een open brein zorgt voor betere leerprestaties

Op wat voor manier kunnen educatieve games helpen het brein ‘open’ te zetten om te leren en de intrinsieke motivatie te verhogen? In het boek ‘Breindidactiek’ worden drie elementen genoemd die het lerende brein ondersteunen: een gevoel van autonomie, een gevoel van status en een groei mindset. Als je een leerling iets wil leren is het belangrijk dat je ze invloed en keuzemogelijkheden geeft, feedback geeft met groeigerichte waardering en zorgt voor sociale verbinding. Als je deze drie elementen stimuleert gaat de dopamine in de hersenen stromen en nemen de leerlingen de informatie beter op en wordt hun motivatie verhoogd. 

Autonomie

Mensen, en zeker ook kinderen, hebben een grote behoefte aan autonomie. We hebben graag het gevoel dat we zelf aan het roer staan en willen zelf over ons leven beslissen. Als we te weinig ruimte krijgen om onze eigen keuzes te maken worden we gefrustreerd en wordt de aanvoer van dopamine verstoord. Educatieve games zijn bij uitstek geschikt om autonomie te stimuleren. Met een educatieve game game heb je veel mogelijkheden om leerlingen veel keuzemogelijkheden te geven en hun eigen route naar het leerdoel te laten bepalen. Het einddoel kan vast staan, maar ze bepalen zelf hoe ze bij dit doel komen. Met een educatieve game kan je op een makkelijke manier het gevoel van autonomie verhogen en de optimale leeromgeving creëren. 

👨‍👧‍👧Status

Status is belangrijk voor ons. We voelen ons graag verbonden met andere mensen. Uit onderzoek blijkt dat een goede reputatie net zoveel waard is als een financiële beloning. Mensen willen dus graag onderdeel uitmaken van een groep, maar verlangen ook naar aanzien binnen de groep. In een educatieve game kan je mechanismes verwerken die leerlingen het gevoel geven dat ze een bepaalde sociale status hebben. Je kan het gevoel van eigenwaarde bevorderen door het geven van groeigerichte feedback

Dit kan je doen door het gevoel van eigenwaarde te bevorderen door het geven van groeigerichte feedback en door het groepsgevoel te stimuleren. In een game kan je bijvoorbeeld leerlingen voor afzonderlijke activiteiten waardering geven, maar ze ook laten werken aan groepsdoelen om zo hun gevoel van status te verhogen.

🌱Groei mindset

Het idee van een groei mindset is gebaseerd op de theorie van Carol Dweck. Volgens Dweck heb je twee soorten mindsets: de fixed en de groei mindset. Mensen met een fixed mindset geven snel op. Ze geloven dat ze ergens goed óf slecht in zijn en hebben veel behoefte aan bevestiging. Mensen met een groei mindset geloven dat je alle vaardigheden zelf kunt ontwikkelen, zolang je er maar tijd en moeite in steekt. Zij zien oefenen en falen als een belangrijk onderdeel van het leerproces. Mensen met een groei mindset zien hun prestaties los van hun eigen ik en successen van anderen hebben geen invloed op hun zelfvertrouwen. Educatieve games kunnen op verschillende manieren werken aan het creëren van een groei mindset bij leerlingen. Door feedback elementen gericht op oefening en ontwikkeling te geven kan een educatieve game leerlingen stimuleren om een groei mindset te ontwikkelen in plaats van een fixed mindset.

💬Samengevat

  • Intrinsieke motivatie is je interne motivatie en zorgt ervoor dat je brein beter informatie opslaat en je beter kunt leren;
  • Als je het gevoel van autonomie en status en een de groei mindset in leerlingen stimuleert zijn ze gemotiveerder en leren ze beter;
  • Educatieve games kunnen het gevoel van autonomie stimuleren door veel keuzemogelijkheden te geven en spelers zelf hun (sub)doelen te laten bepalen;
  • Educatieve games kunnen het gevoel van status verhogen door groeigerichte feedback te geven, niet alleen eigen doelen, maar ook groepsdoelen aan te bieden en de speler de mogelijkheid te geven zijn ontwikkeling met de groep te delen;
  • Educatieve games kunnen een groei mindset bevorderen door te focussen op oefening en ontwikkeling. 

Bronnen

Rommelse, Nanda. “G. Dirksen, M. de Boer, H. Möller, & J. Willemse (2014). Breindidactiek. Helpen leren met breinkennis.” (2016)

Wil je meer weten over hoe je met een educatieve of serious game kinderen en volwassenen kan motiveren om te leren? Wil je weten hoe wij een groei mindset toepassen in het maken van onze games?

Ken jij iemand die iets aan dit artikel heeft?

 Deel het via:

LinkedIn
WhatsApp
Email

Wil je ons leren kennen?

Bellen, mailen of appen kan ook.