De demo van onze nieuwste educatieve game op maat, InPraktijk, is af! Duik in de rol van fysiotherapeut en start je eigen praktijk. In dit spel help je patiënten met verschillende klachten zoals de vuilnisman Erik Kliko, die last heeft van zijn rug en kattenliefhebster Bibi, die (iets té) enthousiast foto’s deelt van haar kat Garfield…
Door spelvormen zoals dialogen, dilemma’s en simulaties te gebruiken, ontdekken studenten de lesstof op een interactieve manier. Het plezier dat ze beleven tijdens het spelen verhoogt hun betrokkenheid en begrip van de stof. Ze snappen de context en onthouden het daardoor beter.
Het concept van de game biedt veel ruimte voor uitbreidingen. Er kan natuurlijk nog veel meer lesstof in verwerkt worden. Ook zien we mogelijkheden voor samenwerkingsopdrachten. Maar het meest bijzonder dat naar voren kwam tijdens onze sessies met de docenten was dat ons vertelde wat hun werk zo de moeite waard maakt. Dat zijn namelijk de persoonlijke verhalen van de patiënten die in hun praktijk komen. Dat je merkt dat het mensen zijn, elk met hun eigen verhaal.
En dat is precies waar wij altijd naar op zoek zijn bij het maken van educatieve games. Wij vragen ons af: “wat maakt deze lesstof de moeite waard?”. Door dat in het spel te verwerken en te benadrukken, spelen we in op de intrinsieke motivatie speler. Als dat lukt, dan willen ze leren.
Surf & Startup in Residence
Het project is geïnitieerd door Marcel Stalenhoef en Marissa Berk van lectoraat H.E.M.D. (Human Experience and Media Design) op de Hogeschool Utrecht. Ze zijn gedreven door de vraag hoe educatieve games effectief kunnen bijdragen aan het leerproces.
Daarom schreven ze via het Startup in Residence programma van Surf een challenge uit. Vanuit Game Tailors zijn we met die challenge van het programma aan de slag gegaan. We wonnen de pitch en zo’n 6 maanden later ligt er de game: InPraktijk.
De introductie van InPraktijk vond plaats tijdens de Surf EdTech demo day op 14 maart. We lieten het spel aan ruim 170 bezoekers zien.
Een korte test met vakdocenten voorafgaand aan dit event gaf ons al nuttige feedback. Maar vanaf april wordt de game verder getest door de echte doelgroep: de studenten van de opleiding fysiotherapie.
H.E.M.D. gaat dan onderzoeken hoe InPraktijk wordt gespeeld en hoe zo’n game effectief kan worden ingezet. Het is fantastisch om te merken dat we via dit project samen kunnen werken om het onderwijs te verbeteren. Want wij gaan de bevindingen van het onderzoek vertalen naar verbeteringen voor InPraktijk en ons LeerPlus-platform.
We zijn trots op het resultaat tot nu toe en voelen ons bevoorrecht met deze kans. Het stelt ons in staat om met het LeerPlus-platform het leren leuker en effectiever te maken. Zo komen we dichterbij ons doel om het spelenderwijs leren de norm te maken!
Geïnteresseerd in hoe dit ook jouw opleiding kan verrijken? Neem contact met ons op!