Leren lezen met Sanajuna

Weet jij wat “kuulakärkikynä” in het Fins betekent? 😊

Nou, “kuulakärkikynä” betekent “balpen”. En “öljyvärityö” bijvoorbeeld, je raadt het vast al wel 😜, dat betekent natuurlijk “olie”. Dat zijn best lange woorden, hè? Zoals je ziet, is Fins geen makkelijke taal. 

En dat komt omdat in het Fins, veel betekenisvolle onderdelen van woorden aan elkaar worden geplakt. “In het winkelcentrum” is bijvoorbeeld één woord (ostoskeskuksessa). Het is daarom niet gek dat vooral ook Finse kinderen moeite hebben met deze lange woorden.

🎮Om ze te helpen, hebben we het educatieve spel Sanajuna ontwikkeld. Deze game maakt het leren van de Finse taal leuker en effectiever!

Kinderen moeten in de game treinwagons aan elkaar koppelen om lange Finse woorden te maken. Het is simpel, maar doeltreffend! Ze kunnen de puzzels oplossen en er is ook een leuk verhaal aan toegevoegd.

In samenwerking met de Universiteit van Jyväskylä en het Europese Neo-PRISM-C project, doen we een studie. Deze studie richt zich op kinderen die extra hulp nodig hebben bij lezen.

Het hart van deze studie is het spel Sanajuna. Kinderen spelen door verschillende hoofdstukken. Elk hoofdstuk traint hen in het herkennen van kleine woordeenheden, zoals lettergrepen en morfemen. 

☝️Morfemen zijn trouwens de kleinste betekenisvolle eenheden in een taal. Denk aan voorvoegsels, stamwoorden en achtervoegsels.

Is jou leerstof ook 🐫droog, 😴saai of 🧩complex? Neem contact met ons op en bespreek de mogelijkheden over een serious game op maat.

Kijk hier voor meer informatie over Sanajuna.

Level select pagina van de serious game Sanajuna
In-game screenshot van Sanajuna

Ken jij iemand die iets aan dit artikel heeft?

 Deel het via:

LinkedIn
WhatsApp
Email

Wil je ons leren kennen?

Bellen, mailen of appen kan ook.