Quantum Games

Als jij hoort over quantumcomputers en quantumbits, de kleinst mogelijke deeltjes. Voel je dan juist nieuwsgierigheid en enthousiasme 😃 of juist angst en paniek? 😨 

Sommige mensen voelen ongemak bij de quantumtheorie, waarschijnlijk omdat ze het niet begrijpen. Of ze denken dat het gevaarlijk is.

En hoewel quantumtechnologie kan worden gebruikt om bijvoorbeeld digitale beveiliging te kraken, kan het juist ook zorgen voor onkraakbare beveiliging voor banken. Of het kan helpen bij het zoeken naar een medicijn tegen ernstige ziektes zoals kanker. 

En hopelijk nog veel meer!

Niets om bang voor te zijn dus, maar vooral technologie die we in moeten zetten voor het goede!

Indrukwekkende quantumwereld

Vorige week hadden we een bijzondere dag. Want samen met een paar collega’s gingen we naar het quantumlab van QuTech in Delft. Niet direct een plek waar je ons als gameontwikkelaars misschien zou verwachten hé?

We waren daar omdat we een game gaan ontwikkelen die bepaalde onderdelen van quantum computing uitlegt aan kinderen van groep 7-8 van de basisschool.

Kijk, en daar zijn we goed in! Ingewikkelde onderwerpen of lesmateriaal omzetten in een leuk en educatief spel. Rekening houdend met het benutten van de intrinsieke motivatie van spelers.🎮

We begonnen de dag met een presentatie van Kees Eijkel (Director of Business Development bij QuTech) en daarna een presentatie over quantum internet en networking door Rebecca Mayrhofer (Division Coördinator bij QuTech). 

Vervolgens kregen we een tour door het Anderson lab en een bezoek aan een Computing lab. 

We waren onder de indruk van wat we hoorden en zagen. Een paar highlights…

Er waren bijna 50 quantumcomputers op het complex. De chips waren klein, zo’n 9 millimeter, maar moesten voor de werking afgekoeld worden tot dicht bij 0 graden Kelvin. Echt serieus, super kkk-koud 🥶!

Ondanks dat het koelingsapparaat zo groot is, ligt de magie vooral in de chip waarin quantumbits het werk doen.

We mochten ook zo’n chip bekijken door een microscoop 🔬. Een ongelooflijk gezicht!

Inspiratie voor de game

De rondleiding was niet alleen leerzaam, maar gaf ons ook veel inspiratie voor de ontwikkeling van onze game. 

In de game gaan we quantumtechnologie uitleggen. Hiervoor gebruiken we de game TiqTaqToe (boter, kaas en eieren). Daar omheen schrijven we een interactief verhaal om de speler stap voor stap mee te nemen in deze complexe materie. 

Uiteraard gebruiken we hiervoor onze eigen game engine, LeerPlus.

Next steps

De komende maanden gaan we hard aan de slag om de game verder te ontwikkelen samen met Evert van Nieuwenburg, Assistant Professor in Machine Learning and Quantum Physics.

We zijn vereerd dat we zo’n persoonlijke tour kregen en kijken uit naar het vervolg van onze samenwerking. 🤝

Vol met ideeën gaan we nu met heel veel enthousiasme aan de slag. 

Het is ons duidelijk geworden. Quantumtechnologie kent nog veel geheimen, maar het biedt ook heel veel kansen. We hopen met onze game bij te dragen aan een beter begrip van deze technologie, zodat er minder angst is. 

Bedankt QuTech!

Speciale dank aan QuTech en Maarten Huppertz, Communication Advisor Innovation & Business Development, voor de uitnodiging.

Tot slot willen we iedereen bij QuTech bedanken voor de warme ontvangst en de indrukwekkende dag. We hebben er enorm van genoten en zijn gedreven om quantumcomputing toegankelijk te maken voor iedereen! 🚀

Namens Bowie, Joeri, Christian, Silver en Boris, bedankt QuTech!

Ken jij iemand die iets aan dit artikel heeft?

 Deel het via:

LinkedIn
WhatsApp
Email

Wil je ons leren kennen?

Bellen, mailen of appen kan ook.