Serious Games Guide: Alles wat je moet weten

Vrijwel iedereen speelt serious games. De kans is aannemelijk dat jij (misschien onbewust) ook tot deze groep behoort. Het spelen van deze games is de ultieme vorm van educatie, persoonlijke ontwikkeling en teambuilding. In snel tempo wordt serious gaming steeds meer ingezet in het onderwijs, de gezondheidszorg en het bedrijfsleven. Ze zijn een integraal onderdeel geworden van het dagelijks leven. In deze gids delen we onze kennis over serious gaming. Het is een ‘levend’ document dat regelmatig wordt aangevuld met nieuwe onderwerpen, invalshoeken en thematieken.

🎻Serious games gaan verder dan entertainment en ontspanning

Serious games veranderen niet alleen de manier waarop we plezier hebben, maar ook de manier waarop we leren, trainen, sporten, onderzoek doen en zelfs producten kopen.

Traditionele games kunnen ons uren bezig houden voor de ultieme vorm van entertainment en ontspanning. Dezelfde gametechnologie kun je ook gebruiken om een ​​levensveranderende ervaring te creëren. Innovatieve en aansprekende spelmechanismen om bijvoorbeeld de massa te beïnvloeden om actie te ondernemen tegen de opwarming van de aarde. Of wat dacht je van de inzet van serious games om diep in data te graven en wetenschappelijke doorbraken te realiseren?

Serious games zijn een krachtige tool om bewustwording, innovatie en (persoonlijke) ontwikkeling te bewerkstelligen.

Lees meer over het gebruik van serious games in het onderwijs.

🧠Wat zijn serious games?

Serious games (ook wel applied games genoemd) is een brede term die voor het eerst werd gebruikt om luchtige casual games te onderscheiden van games met een serieuze insteek.

Serious games zijn games of game-achtige systemen die zijn gebouwd met gametechnologie en ontwerpprincipes voor een ander doel dan puur entertainment.

Serious games hebben een intrinsieke waarde toegevoegd die de kern vormt voor de gamemechanieken, het verhaal en het ontwerp. Dit onderscheidt serious games ten opzichte van games die puur gericht zijn op entertainment en ontspanning. .

De beste serieuze games zijn nooit saai of serieus. Ze zijn even vermakelijk en zinvol. Het zijn in wezen transformatieve ervaringen.

Serious Games vs. Commerciële Games

Commerciële games worden op de markt gebracht en verkocht op basis van merkherkenning, grafische betrouwbaarheid en gameplay-functies, ze zijn uiteindelijk gebouwd voor het plezier en de ontspanning van de consument.

Het belangrijkste doel van serious gaming is om een ​​blijvende impact te hebben op de spelers. Ze zijn gebouwd om de speler tastbare vaardigheden aan te leren, het gedrag te veranderen en zelfs onderzoek te doen. Serious games moeten zeker vermakelijk zijn, maar ze moeten vooral inhoud en leerzame ervaringen bieden.

👨‍👧‍👧Serious Games vs. Gamification

Gamification is een term die vaak in een adem wordt genoemd met serious games. Het is belangrijk om de verschillen tussen beide benaderingen te begrijpen. Zo wordt gamification beschreven als het toepassen van game-elementen in een niet-game-omgeving om het een game-achtig gevoel te geven.

Hoewel zowel gamification als serious games worden gebruikt om de motivatie van spelers aan te wakkeren, is het belangrijkste verschil tussen de twee hun structuur. Gamification integreert alleen game-achtige mechanieken zoals leaderboards, badges en soortgelijke beloningen, terwijl serious games zijn gestructureerd als full-scale games die de voltooiing van een doel benadrukken.

Het is belangrijk op te merken dat serious games en gamification twee verschillende concepten zijn en niet door elkaar mogen worden gebruikt.

🌱Waarom gebruiken we serious games?

In 1938 beschreef de Nederlandse historicus Johan Huizinga de intrinsieke ‘spel’ behoefte van de mens als een serieus en fundamenteel aspect van sociale interactie en culturele ontwikkeling. Zo stellen spellen ons al vroeg in staat om deel te nemen aan (en interactie te hebben met) de wereld om ons heen. Voor kinderen is het belangrijk voor het ontwikkelen van verbeeldingskracht en motorische vaardigheden. In een steeds meer digitale en spelgerichte wereld gebruiken we als volwassenen games niet alleen om ons te vermaken, maar ook om ons te motiveren en te inspireren. Deze veelzijdigheid maakt games aantrekkelijk voor vrijwel elke doelgroep.

💬Waarom spelen we games?

Mensen spelen analoge en digitale games om de simpele reden dat het ons gelukkig maakt. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien het spelen van games aansluit bij de fundamentele menselijke behoeften:

Competentie Het gevoel van prestatie is een sensatie die de meeste mensen graag nastreven. We willen ergens goed in zijn en daarvoor erkend worden. Games kunnen onze voortgang en doelen laten ervaren door middel van gameflow. Dit stelt ons in staat zijn om, op een interactieve en leuke manier, een ​​vaardigheid te verbeteren.
Autonomie De meeste mensen verlangen naar onafhankelijkheid en willen controle hebben over hun acties. Spelers kunnen de acties van hun personages in games overnemen (en in sommige gevallen de in-game-omgeving manipuleren) om aan hun voorkeuren te voldoen.
Verwantschap Mensen hechten waarde aan verhalen, personages en omgevingen die hun leven op de een of andere manier kunnen weerspiegelen. Games kunnen individuen helpen een gevoel van verbondenheid te krijgen. Of het nu met een gezin of groep is, binnen een samenleving of zelfs comfortabel met zichzelf. Om spelers echt onder te dompelen in een game, is het belangrijk dat ze daadwerkelijk betrokken worden bij de inhoud.

In de loop der jaren hebben onderzoeken meerdere kenmerken aangetoond die aantrekkelijk zijn voor spelers. Echter, hebben games vaak een manier om op een basaal niveau aan de eerdergenoemde drie psychologische behoeften te voldoen.

💬Waarom spelen we serious games?

Vroege serious game pioniers zagen het potentieel van games en probeerden de positieve effecten van gamen te gebruiken om het echte leven te simuleren. Ontwikkelaars realiseerden zich dat games niet alleen kinderen en ‘gamers’ aanspraken, maar de kloof tussen deelnemers en hun doelen overbruggen. Games zijn hierdoor de ultieme motor voor betrokkenheid.

Studies tonen aan dat serious games een beroep doen op onze intrinsieke menselijke motivatie en de kracht hebben om gedragsverandering te stimuleren, echte emoties teweeg te brengen en gedenkwaardige ervaringen te creëren. Simpel gezegd, we gebruiken serious games omdat het alle grenzen overschrijdt en een blijvende impact heeft op deelnemers.

Lees hier meer over het stimuleren van intrinsieke motivatie met serious games.

Bronnen

Deci, Edward L., and Richard M. Ryan. “Self-determination theory.” (2012).

Rommelse, Nanda. “G. Dirksen, M. de Boer, H. Möller, & J. Willemse (2014). Breindidactiek. Helpen leren met breinkennis.” (2016)

Wil je meer weten over hoe je met een educatieve of serious game kinderen en volwassenen kan motiveren om te leren? Wil je weten hoe wij een groei mindset toepassen in het maken van onze games?

Ken jij iemand die iets aan dit artikel heeft?

 Deel het via:

LinkedIn
WhatsApp
Email

Wil je ons leren kennen?

Bellen, mailen of appen kan ook.